Uitdagende tijden voor vleesvarkenshouders

Voor veel vleesvarkenshouders zal het lastig worden over geheel 2014 positief te draaien. Dat schrijft ING in haar kwartaalbericht Intensieve veehouderij. Varkenshouders hebben het volgens de bank zwaar te verduren.
Varkensvlees is al sinds begin dit jaar onderhevig aan een Russische importstop vanwege varkenspest. In combinatie met de afgenomen consumptie in zowel Nederland als de rest van de EU heeft dit geleid tot een overaanbod op de Europese markt, waardoor de prijzen volgens de bank een dalende trend vertoonden.

 

Saldo laagst in 10 jaar
?In februari was het saldo van vleesvarkensbedrijven volgens de bank het laagst in tien jaar. Sindsdien was de prijsvolatiliteit hoog. Al met al lag na drie kwartalen het gemiddelde van 2014 12 procent beneden dat van 2013 en zelfs 22 procent onder het langjarig gemiddelde.

Zeugenhouders?
Genoemde volatiliteit gold volgens ING zeker ook voor zeugenhouders. Het belang van de dalende voerprijzen is hierbij groter geweest dan de daling van de biggenprijzen.?Dankzij de nog sneller gedaalde voerprijzen blijft de druk op de marges volgens de bank beperkt. Zeugenhouders hebben baat gehad bij de sterke daling van de voerprijzen en de hoge biggenprijzen in de eerste helft van 2014. Ze realiseren daardoor bovengemiddelde saldi. De verschillen binnen de sector zijn van bedrijf tot bedrijf overigens groot.

Hogere risico’s
?In de eerste drie kwartalen waren de prijzen van mais, tarwe en varkensbrok 15 tot 20 procent en voor soja 6 procent lager dan in dezelfde periode in 2013. Door de toenemende fluctuaties in voer- en afzetprijzen worden volgens ING de ondernemersrisico’s voor varkenshouders hoger. Varkenshouders worden meer en meer managers. De professionalisering van de varkensketen neemt daardoor toe. Tegelijkertijd zal hierdoor consolidatie en schaalvergroting plaatsvinden.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer