Wereld van verschil

Ik bracht een bezoekje aan onze huisarts. Eigenlijk was ik al klaar toen ze spontaan begon te vertellen over haar werkervaringen in ontwikkelingslanden. Het was back to basic. Met zeer weinig middelen en een budget van zo’n 2000 euro per jaar van giften, zo veel mogelijk mensen helpen. En dan is er vaak de frustratie omdat er geen middelen waren. Je moet keuzes maken en er sterven uiteindelijk mensen aan longontsteking of diaree.

Ik zou mij machteloos voelen in die situatie, wetende dat als je wel de middelen had, iemand niet had hoeven sterven.
Thuis denk ik hier nog over na. De dierenarts brengt zijn maandelijks bezoek en neemt zijn doos met entstoffen en antibiotica mee uit de koeling. Ik vind het altijd een leuk klusje om alles weer netjes in de koelkast te pakken. Oude doosjes voorin, nieuwe netjes met de etiketten naar voren achterin zetten. Zo blijft mijn voorraad overzichtelijk.

Wij enten best veel omdat we willen voorkomen dat de dieren ziek worden. Ons antibioticagebruik is daarom ook zeer laag. Maar zonder zou ik niet kunnen én willen. Een ziek dier wil je beter maken, dat laat je niet lijden. Denkende aan onze huisarts; wat een luxe gezondheidszorg hebben onze varkens eigenlijk.

Met onze dierenarts maak ik een rondje. Het ligt er netjes bij. Dieren zijn goed gezond; dat geeft ook altijd veel werkplezier!
De resultaten en aandachtspunten bekijken we ook nog even. We blijven de puntjes op de i zetten. Daarnaast hebben we de voerspecialist, die ons wakker houdt. Deze is kritisch en eerlijk; daar houd ik wel van. Voer staat bij mij op nummer één. We vragen veel van onze dieren en daarom is het belangrijk dat ze goed gevoerd worden. Als het voer niet klopt, vind je dat weer terug bij de dieren. Daarnaast vind ik de hygiëne op het bedrijf erg belangrijk. Schoon, schoon, schoon!

En het klimaat mag je zeker niet vergeten. Daarin hebben we de afgelopen jaren ook geïnvesteerd. Stal op onderdruk en met een windgordijn voor de luchtinlaat. Deze zomer hebben we nevelkoeling in het luchtkanaal gemaakt om inkomende lucht te koelen. Goede gezondheid van onze varkens, daar werken we dagelijks aan. Alle middelen die we hebben, zorgen uiteindelijk voor goede resultaten. Dat werkt plezierig en dat is een luxe.

Raar dat de gezondheidszorg van onze varkens beter is dan die miljoenen mensen een paar uur vliegen hier vandaan. Een wereld van verschil!
 

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer