Uierscan voor zeugen in de pijplijn

Voldoende biest en melk op laten opnemen door biggen. Hiervoor is de kwaliteit van de uiers van zeugen van primair belang. Om zeugenhouders extra handvatten te geven om de uierkwaliteit in te schatten, ontwikkelt ABZ Diervoeding de uierscan. Deze beeldenrijke leaflet is een praktisch hulpmiddel om inzicht te krijgen in de toestand van de uier.

“Wij hebben een bepaalde kijk op de ontwikkeling van de uier bij zeugen aan het eind van de dracht en rondom het werpen”, zegt Ad Kolen, specialist varkenshouderij bij ABZ Diervoeding. “Wij willen in beelden vastleggen en op een rij zetten wat wij wel en niet als een gewenste uierconditie zien. Hiermee kunnen we samen met de zeugenhouder concreet in de stal aan de slag om het inzicht in de uierkwaliteit te vergroten.”

De uierscan is volgens Kolen ideaal om in te schatten hoeveel biggen bij een kraamzeug kunnen blijven na het werpen. “Ook is de scan te benutten om gerichter te selecteren op het grootbrengend vermogen van zeugen.”
In de aanloop naar de LIV Hardenberg komt het hulpmiddel gereed. Tijdens die relatiebeurs zal de diervoederleverancier met locaties in Nijkerk en Eindhoven de uierscan als primeur presenteren.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer