Vooroordelen uit de weg ruimen

Onlangs reed ik op een vroege maandagochtend de parkeergarage in van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Om heel eerlijk te zijn, was ik best een beetje zenuwachtig. Onterecht eigenlijk; want ik was niet op weg naar een specialist voor een behandeling tegen een of andere ziekte. En ik hoefde me ook niet te laten testen op MRSA. Nee, ik was op weg naar acht studenten; vier die zich toeleggen op de humane geneeskunde en vier op de geneeskunde van dieren.

Samen gingen die studenten iets unieks doen. Het achttal heeft de komende twee weken lang gezamenlijk onderwijs. En dat is voor het eerst in Nederland dat deze setting zo georganiseerd is. Het draait deze weken helemaal om het thema “One Health”.
De “One health”-gedachte gaat ervan uit dat mensen en dieren dezelfde leefomgeving delen. Op deze manier delen ze ook dezelfde ziekteverwekkers.

Voor velen van u, die deze blog lezen, is dit geen nieuws. Varkenshouders zijn natuurlijk dagelijks bezig met dit thema. Voor anderen is het onderwerp wat onbekender: zo ook voor deze studenten. Maar ze willen allemaal graag leren en ontdekken.

Al snel kwamen de studenten erachter dat het werk van een dierenarts en een huisarts voor een deel hetzelfde is. Natuurlijk bestaan er ook verschillen. In eerste instantie stonden de bekende typische vooroordelen over elkaar. Aan het einde van de eerste dag waren die eigenlijk voor een groot deel weg.

Deze bijzondere manier van samenwerking is volgens mij krachtig. Sudenten leren elkaars wereld en werkveld kennen, zonder dat er grote belangen op het spel staan. Het is als het ware een verkennersmissie voor de toekomst.

Mijn hoop is, dat ze later als ze groot en dokters zijn, hieraan terugdenken. En dat ze met de kennis van en begrip voor elkaar de wereld voor ons allemaal, mens en dier, een stukje beter én gezonder maken.

Manon Houben,
Dierenarts PorQ
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer