Gezondheidsonderzoek vordert gestaag

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van veehouderijen gebeurt binnenkort bij 400 inwoners van Deurne en 800 mensen in de gemeente Bakel. Donderdag 28 augustus start het onderzoeksteam in Deurne en verplaatst zich vanaf 10 september naar de andere gemeente.

Alleen mensen die persoonlijk een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zich laten onderzoeken, meldt de GGD Brabant-Zuidoost. Een onderzoeker van het IRAS neemt bloed af, doet een longfunctietest en neemt met een wattenstaafje slijm uit de neus af. Daarnaast vullen de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in over hun gezondheid. In totaal worden 3.000 mensen onderzocht op gezondheidsklachten en of zij zijn blootgesteld aan bepaalde ziekteverwekkers.

Het onderzoeksteam heeft Heeswijk-Dinther, Someren, Heusden en Asten al aangedaan. Op hun onderzoeksprogramma staan ook nog inwoners uit Budel, Oploo, Sint Anthonis, Rijkevoort, Afferden en Boxtel.

Naast die onderzoeken worden op zestig locaties luchtmetingen verricht. Doel is om eventuele ziekteverwekkers op te sporen die mogelijk afkomstig zijn van veehouderijen en bij burgerwoningen terecht kunnen komen. Het gaat om het vaststellen van veroorzakers van infectieziekten, zoals de Q-koortsbacterie of veegerelateerde MRSA, fijn stof en endotoxinen. De resultaten van het hele onderzoek worden begin 2016 verwacht.

RIVM, IRAS van de Universiteit Utrecht, NIVEL en CVI en Livestock Research van Wageningen UR voeren het grootschalige onderzoek uit in opdracht van de ministeries van VWS en EZ.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer