Variatie in speenleeftijd groot in de VS

Adviseurs van Swine Management Services analyseerden een dataset van 629 Amerikaanse varkensbedrijven op de spreiding in speenleeftijd. De gemiddelde speenleeftijd bedroeg 20,46 dagen. Het gemiddeld speengewicht bedroeg 6,5 kilo.

De 10 procent best presterende varkensbedrijven speende op gemiddeld 19,88 dagen. Bij de 30 procent minst productieve varkensbedrijven lag dit op 20,74 dagen. De speenleeftijd op de bedrijven varieerde van gemiddeld 14,83 tot 28,42 dagen.

De spreiding in het gemiddeld aantal gespeende biggen per zeug per jaar van alle bedrijven zat tussen de 20,11 en 34,01 stuks.

Bij een nadere analyse van een varkensbedrijf blijkt ook binnen een bedrijf een grote variatie in speenleeftijd te bestaan: 12 tot 30 dagen. Deze grote verschillen in leeftijd van speenbiggen kunnen ontstaan door het maken van pleegzeugen. Achterblijvers worden overgelegd om topproudcties te kunnen draaien en ze toch op een zo acceptabel mogelijk gewicht te kunnen spenen. Daarnaast komt het voor dat zeugen niet goed op volgorde van werpdatum in de kraamafdelingen worden geplaatst en zeugen veel eerder of later werpen dan de verwachte werpdatum.

De speenleeftijd heeft ook effect op de speengewichten. Hiertoe analyseerden de SMS-adviseurs een dataset van 22 bedrijven met een gemiddelde speenleeftijd tussen de 19 en 20 dagen. Hieruit blijkt dat 18,5 procent van de biggen eerder wordt gespeend dan 17 dagen. Gemiddeld wegen deze biggen bij het spenen dan nog geen 5,5 kilo. Dit is volgens de onderzoekers de kritische ondergrens voor het biggewicht bij het spenen. Op gebied van diergezondheid mag er op varkensbedrijven dan niets tegen zitten, anders gaat het mis met de bedrijfsresultaten.

Lees meer over deze analyse van speenbiggen .

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer