Luchtkwaliteit meten vergroot inzicht

Luchtkwaliteit is een groeiend issue in veehouderij. Naast de uitstoot van ammoniak, geur en fijn stof komt de aandacht ook steeds nadrukkelijker op de emissie van endotoxinen te liggen.

Endotoxinen zijn afvalstoffen van (dode) gram negatieve bacteriën, zoals E. coli, salmonella en enterococcen. Als bestanddelen van die kiemen in grote hoeveelheden in de ventilatielucht aanwezig is en in contact komt met mensen, kunnen zij er ziek van worden. “Daarom is het goed om daar nu al op voor te sorteren en inzicht te krijgen in deze problematiek”, meent Erwin van der Wielen van Kewi Services. “Wij meten in kader van een project met de inzet van probiotica de endotoxinewaardes in ventilatielucht. Bij meer varkensbedrijven meten wij dat al, omdat die ondernemers er serieus mee bezig zijn. Ze erkennen het probleem en willen kijken hoe ze het in positieve zin in hun stal kunnen beïnvloeden.”

Volgens Van der Wielen houden deze boeren de vinger aan de pols en kijken of bepaalde maatregelen op hun bedrijf of ingezette middelen ook werkelijk de gewenste effecten sorteren. “Is de kiemdruk in stallen hoog, dan kun je ook op je klompen aanvoelen dat het gehalte aan endotoxinen in ventilatielucht ook hoog is”, heeft Van der Wielen met zijn praktijkmetingen ervaren. “De veehouderij ontwikkelt zich en ondernemers willen voor zichzelf, maar zeker ook voor hun omgeving bewijzen dat ze goed bezig zijn.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer