Zorgvuldigheid troef in furazolidonaffaire

De NVWA is volop in de weer om de affaire met furazolidon vervuild veevoer zo snel mogelijk volledig in kaart te krijgen. “Het is onze prioriteit", zegt NVWA-woordvoerder Lex Benden. "We komen met nieuwe feiten naar buiten als we dat hebben onderbouwd en EZ-staatssecretaris Dijksma informeren. Reken er maar op dat we er met man en macht aan werken. Alles moet zorgvuldig gebeuren en namen van bedrijven geven we niet.”

Inmiddels heeft de NVWA de GMP+-registratie van een producent, handelaar en transporteur van veevoeders in de provincie Utrecht ingetrokken. Dat het het bedrijf van Van Kats Food & Feed uit Lopik betreft is inmiddels duidelijk geworden door algemene berichtgeving. Ook dat van de 97 door mengvoerbedrijf Coops in Halle beleverde varkensbedrijven een brief van NVWA ontvangen hebben met de do’s and don’ts.

Bij de bij de veevoeraffaire betrokken varkensedrijven heeft de NVWA proefslachtingen van varkens uit laten voeren. Dit om te checken of het varkensvlees voldoet aan de nultolerantie voor dat verboden antibioticum. Worden furazolidon-sporen aangetroffen in die proefvarkens, dan zullen alle dieren van die bedrijven ongeschikt zijn voor humane consumptie. Waarschijnlijk wordt dat 25 juli bekend gemaakt.

Nog onduidelijk is wanneer het resultaat van de tracering van voerstromen bij de twee andere mengvoerbedrijven, die met furazolidon vervuilde producten van Van Kats Food & Feed hebben betrokken, openbaar worden.

Meer nieuws op de site van de NVWA.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer