Impact vervuilde grondstof groeit

Het aantreffen van het verboden antibioticum furazolidone bij een vleeskalverenbedrijf heeft grote gevolgen voor de varkenssector. Onderzoek van de NVWA wees uit dat een diervoederhandelaar verantwoordelijk was voor het leveren van besmet voer. Dit werd op 26 juni al duidelijk. 

Nu NVWA alle voerleveringen van de diervoederhandelaar in kaart heeft gebracht, is duidelijk dat het bij vier mengvoerbedrijven is afgeleverd. Bij drie van deze mengvoederbedrijven is met furazolidon verontreinigde grondstof verwerkt in mengvoer. De positieve monsters zijn aangetroffen in leveringen in de periode van 1 maart tot 5 juni.

Een mengvoerleverancier heeft de verontreinigde diervoeder geleverd aan 97 varkensbedrijven, blijkt uit de brief van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. Ook elf Duitse veehouders hebben het verontreinigde voer van dat mengvoerbedrijf ontvangen. Al deze gedupeerde varkenshouders ontvingen van de NVWA een brief met 'spelregels' hangende het onderzoek. Vleesvarkenshouders zijn helemaal de pineut want zij kunnen hun slachrijpe varkens niet afvoeren. Onzekerheid knaagt.

NVWA brengt de leveringen van de twee andere mengvoerbedrijven naarstig in kaart. Het aantal vakrensbedrijven dat verontreinigd voer heeft gekregen zal waarschijnlijk nog flink stijgen. NVWA verwacht eind deze week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer