Openingen in Russisch handelsconflict met EU

Rusland lijkt bereid te zijn om te onderhandelen over het toestaan van de invoer van varkensvlees uit veertien EU-landen, waaronder Nederland, België, Denemarken en Spanje. Het betreft EU-landen die niet grenzen aan Polen, Letland en Litouwen. Dit betekent dat ook Duitsland geen varkens of varkensvlees mag exporteren naar Rusland. Ook Frankrijk en Italië zouden niet op de lijst met de 14 EU-landen staan, in verband met diergezondheidsproblemen op de eilanden Corsica en Sardinië.

Dit voorstel is in Parijs gedaan door Yevgeny Nepoklonow, het plaatsvervangend hoofd van Rosselkhoznadzor, de Federale Dienst voor Toezicht op dier- en plantgezondheid van Rusland. Nepoklonow wil onderzoeken of het mogelijk is aparte exportcertificaten te ontwikkelen voor ‘niet door Afrikaanse Varkenspest’ getroffen EU-landen.

Op export gerichte EU-lidstaten zijn voorstander van dergelijke bilaterale oplossingen met Rusland. Zij verwijzen naar een soortgelijke regeling voor de export van varkensvlees naar Azië. De Europese Commissie (EC) blokkeerde tot nu toe het maken van zogenaamde nationale afspraken.

Daarbij komt dat de EC een verzoek heeft ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om een panel op te richten. Dit om begin 2015 een uitspraak te kunnen doen over het lopende handelsconflict met Rusland.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer