Dijksma past 4-dageneis niet aan

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma ziet op basis van het rapport van de expertgroep geen reden om de 4-dageneis aan te passen. De expertgroep heeft gezocht naar mogelijke verklaringen voor de toename van het aantal verwerpers in het derde kwartaal van 2013. In opdracht van het ministerie van EZ heeft de veterinaire expertcommissie gekeken naar het welzijns- en gezondheidsrisico van zeugen die binnen 4 dagen na insemineren in de groep worden geplaatst. En verder naar de mogelijkheden om dit in de praktijk op te lossen.

De conclusie van de expertgroep is dat er inderdaad een probleem kan zijn indien zeugen binnen 4 dagen na insemineren in de groep komen. Zeugen gaan normaal als groep vanuit de inseminatiestal naar de groepshuisvesting. Daarbij zijn er dan geregeld een aantal zeugen die nog berig zijn omdat ze laat zijn geïnsemineerd en de berigheid nog niet over is. Dat kan dan leiden tot onrust in de groep en vervolgens mogelijk verwerpen en beenproblemen. Gebrek aan ruimte speelt daarbij ook een rol.

De expertgroep adviseert dan ook om te wachten tot vier dagen na inseminatie, tot zeker is dat zeugen niet meer berig zijn. Zeugen ie nog berig zijn kunnen beter in de inseminatiestal blijven tot vier dagen na insemineren. Dit lost volgens de experts ook de beenwerkproblemen grotendeels op. Daarnaast adviseren de experts om te zorgen dat zeugen elkaar al kennen voor insemineren. Bij de vorming van nieuwe groepen adviseren ze om rekening te houden met de ruimte en inrichting van de groepshuisvesting, zodat zeugen elkaar kunnen ontwijken.

Een aanwijzing dat prostaglandines van verworpen vruchten een rol spelen bij het verwerpen is niet gevonden. Er is daarover weinig onderzoek bekend. Het onderzoek dat er wel is laat zien dat de hoeveelheid prostaglandines te klein lijkt om invloed te kunnen hebben. De expertgroep adviseert nog wel om hier nader onderzoek naar uit te voeren.
Deze zaken vermeldt Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer