Publiek geld werven voor bedrijfsinvestering

Investeringen in uw bedrijf kunt u betalen uit leningen en/of door de ruimte op de rekening-courant. Er zijn gelukkig meer mogelijkheden om geld te vinden voor bedrijfsontwikkeling. Een investering uit leningen of uit de ruimte op de rekening-courant geeft immers direct minder liquiditeitsruimte. Deze heeft u wellicht nodig om betalingskorting te verkrijgen bij snelle betaling. Of de omzet valt tegen of kosten stijgen, waardoor die liquiditeitsruimte toch nodig is.

Naast ‘standaard’ bancaire financiering zijn diverse andere vormen van financiering mogelijk. Hierbij kunt u denken aan persoonlijke relaties, afnemers en leveranciers, maar natuurlijk ook aan crowdfunding.

Crowdfunding, geld werven bij het publiek buiten de bank om, komt voort uit betrokkenheid. Het is laagdrempelig en de personen die het geld uitlenen, bepalen welk risico ze willen lopen. De grotere betrokkenheid van geldschieters geeft bovendien kans op meer omzet en nieuwe klanten. Dit kan via mond-tot-mondreclame en promotie via sociale media.

Om een dergelijke constructie op te zetten en (onbekende) investeerders te trekken, kunnen ondernemers een crowdfunding platform gebruiken. Hierbij moet een duidelijk en helder aanbod gedaan worden aan potentiële investeerders. Oftewel: een interessant product of dienst aanbieden tegen een goede prijs.

Een meevaller kan zijn dat spaargeld, ook bij collega-varkenshouders, momenteel nagenoeg niet rendeert. Mensen met overtallige liquide middelen zoeken daarom naar mogelijkheden om hun rendement te verhogen. Als dit kan binnen een sector waarin zij hun geld verdienen, dan is dit voor velen toch een welkome aanvulling.

Indien u als varkenshouder wilt beginnen met crowdfunding, moet u echter wel beschikken over een goed businessplan. Investeer hierin om ook daadwerkelijk succes te hebben op de alternatieve geldmarkt.

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer