Combinatie nest en koeling werkt

Sinds een jaar draait de nieuwe kraamstal bij Marc en Anita Strouven in het Belgische Kortenaken. De stal is uitgevoerd met nevelkoeling en een dicht biggennest. Daardoor is het in de zomer koel te houden voor de zeugen en hebben de biggen toch altijd een lekkere warme plek om te liggen. Dat bevalt prima.

De nevelkoeling werkt volledig automatisch. Zodra de temperatuur in de afdeling te hoog wordt gaat de nevelkoeling aan. Die draait dan drie minuten waarbij er pulsgewijs nevel in de afdeling komt. Is de temperatuur ver genoeg gedaald dan stopt de koeling. Is die nog te hoog dan begint die na enige minuten weer opnieuw. Niet alleen in de kraamstal, ook in de dekstal is bij de recente renovatie al nevelkoeling geïnstalleerd. In de biggenstal komt het in de toekomst ook.

De biggen en zeugen gedijen goed met de combinatie van nest en koeling. De zeugen vreten goed en hebben geen problemen met drachtig worden in de zomer. Gemiddeld spenen de TOPIGS 20 zeugen 30,7 biggen per jaar. De biggen groeien ook prima. Ze gaan op exact 10 weken leeftijd naar de vleesvarkensstal en zijn dan 25 kilo zwaar.

Bekijk ook nevelkoeling bij Bedrijf in beeld

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    19° / 8°
    10 %
Meer weer