Overheid pakt vleeskeuring weer op

Het beheersen van de risico's op voedselveiligheid in de vleesketen noodzaakt de overheid om stevige en ingrijpende maatregelen te nemen. De meest verstrekkende ingreep, zowel financieel als organisatorisch, is om de toezicht en keuring weer in overheidshanden te nemen. Er mag geen enkele discussie bestaan over de borging van volksgezondheid en voedselveiligheid, schrijven EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma en VWS-minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven in de vleesketen dienen meer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit en veiligheid van vlees. Dit uit zich in het ondertekenen van een gedragscode en vastleggen van onderlinge aansprakelijkheid tussen vleesbedrijven. De sancties op het niet goed naleven van de afspraken zullen worden verzwaard. Ook onderzoeken de bewindslieden of en welke controleresultaten bij vleesbedrijven nog meer door de NVWA openbaar gemaakt mogen worden na aanpassing van de Gezondheidswet.

Daarbij tuigt de overheid een systeem op om importcontroles te verbeteren en vleesfraudeurs op te sporen. NVWA traint meer inspecteurs specifiek in fraudegevoeligheid en voert vaker onaangekondigde inspecties uit. Daarnaast intensiveert NVWA de samenwerking met het Openbaar Ministerie, FIOD, de douane en internationale opsporingsorganisaties. De overheid scherpt ook op dit punt het sanctiebeleid aan.

Desondanks bestaat 100 procent veilig vlees niet schrijven de bewindslieden. Het is niet uit te sluiten dat er bacteriën op het vlees zitten. Daarom ligt er altijd een bepaalde verantwoordelijkheid bij de consument, zeker bij de behandeling en bereiding van vlees voor consumptie.

Lees ook: Vleesketen ligt onder vuur.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer