Kraamhulpen gezocht!!

Alhoewel we allemaal weten dat moedermelk de beste voeding is voor een baby, blijkt het voor veel moeders nog heel moeilijk om succesvol borstvoeding te geven. Heel vaak hoor je dat het juist wel of juist niet aan de kraamhulp gelegen heeft of het gelukt is. Een rustige en ervaren kraamhulp, die weet wat er moet gebeuren, is de succesfactor in deze gevallen.

Ook in de kraamstal is dat zo. Ik zie veel goed functionerende maar helaas ook veel slecht functionerende kraamstallen. Meestal wordt het verschil gemaakt door het vakmanschap van de kraamstalmedewerker. Een goede kraamstalmedewerker zorgt ervoor dat moeder en kind niets tekort komen. Dat de juiste biggen overgelegd worden en dat er op tijd ingegrepen wordt als er iets mis is. Je moet dus altijd goed blijven kijken, op tijd de signalen herkennen dat er iets niet goed is. Dat betekent dus dat het kraamstalwerk meer inhoud dan voeren, biggen behandelen, mest en nageboortes opruimen.

Als jij weet hoeveel keer een big per dag drinkt, wie bepaalt of er gedronken wordt, de zeug of de biggen, hoeveel melk een zeug per dag geeft en hoeveel gaatjes er in een zeugenspeen zitten, ben je voor mij een gediplomeerde zeugen kraamhulp. Maar als je over deze vragen na moet denken, hoop ik je binnenkort een keer te zien bij een cursus kraamzorg voor biggen!

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer