Bodemenergie geeft gezondere dieren

De achtergronden en mogelijkheden van warmte en koude opslag in de bodem (WKO) voor de varkenshouderij zijn belicht tijdens twee sessies van Wroeten met VarkensNET. Het principe komt er op neer dat in de zomer koud grondwater gebruikt wordt om de stallucht te koelen. Het water wordt daarvoor opgepompt, de stallucht wordt gekoeld en het opgewarmde water wordt teruggepompt in de bodem. In de winter wordt de warmte van dit water weer gebruikt om de lucht in de stal op te warmen. Hiermee is een enorme reductie op het verbruik van gas te realiseren. Het gebruik van elektra zal wat toenemen omdat er veel water rondgepompt moet worden.

Vanuit verschillende perspectieven van experts of ervaringsdeskundigen is het actuele onderwerp belicht.

Te rooskleurig
Koen van Bergen, Sectormanager Food & Agri bij Rabobank, waarschuwde voor te optimistische schattingen bij investeringen in energiebesparing. De energieprijs (excl. belastingen) is de laatste jaren redelijk stabiel. Bij investeringen wordt volgens hem vaak uitgegaan van steeds maar stijgende energieprijzen. “Daarom valt het rendement van die investeringen achteraf nog wel eens tegen.” Er moet volgens hem echter nog veel gebeuren om de overheidsdoelstelling, 14 procent duurzame energie in 2020, te halen. Gelukkig is de kostprijs van zonne-energie de laatste jaren sterk gedaald. Daarnaast kunnen met name de technieken van Geothermie zonder subsidie rendabel zijn omdat enkel pompen nodig zijn om water te verplaatsen.

Praktijk 
Maar ook praktische ervaringen van twee varkenshouders met warmte en koude opslag zijn besproken. Met name het stabiele stalklimaat door een veel constanter ventilatiepatroon is een groot pluspunt. De varkensgezondheid heeft er baat bij evenals het werkplezier van de varkenshouder. 


Lees de bijdragen en bekijk de filmpjes op varkensnet.nl.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer