Leveringszekerheid grondstoffen in geding

Nederlandse levensmiddelenbedrijven moeten zich grote zorgen maken over de leveringszekerheid van tenminste drie essentiële grondstoffen: soja, visolie en suiker. De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart voeren de druk op de levering van deze grondstoffen de komende tijd op.

Deze waarschuwing uit KPMG in het rapport  'Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit'. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Platform BEE, FNLI, CBL en Natuur & Milieu.

Ondernemingen moeten ingrijpende maatregelen nemen om de levering van deze grondstoffen veilig te stellen. Alleen dan kunnen ze de continuïteit van hun productie waarborgen. Opties zijn een hogere productie uit de huidige toeleveringsketen halen, de keten beter controleren en meer keteninnovaties doorvoeren.

Effect op veehouderij
De veehouderij zal ook nadelige effecten ondervinden van een onder druk staande grondstofzekerheid. Visolie wordt onder meer verwerkt in varkensvoeders. Dit geldt ook voor bijproducten uit de sojaverwerking en suikerindustrie. De zoektocht naar alternatieve veevoergrondstoffen van dichtbij is in volle gang.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer