Hoera, de nieuwe kengetallen zijn binnen

Na lang wachten is hij er dan weer: de kengetallenspiegel over 2013! Het is voor u als varkenshouder weer de tijd om benaderd te worden met alle negatieve aspecten uit uw bedrijfsresultaten in vergelijking met de sectorgemiddelden. Dit is volgens mij niet erg. Sterker nog: dit is gewenst. Iemand die niet uitgedaagd wordt, blijft in mijn ogen niet scherp. De kengetallen zijn de maatlat waaraan iedereen in de sector gemeten wordt. Ook in de mengvoerbranche leveren deze technische getallen altijd weer een mooie bijdrage aan gesprekstof met onze klanten.

Hebben we iets aan kengetallen?
Ik richt mij hierbij speciaal tot de vleesvarkenshouderij, omdat deze sector in de concurrentie met het buitenland flink aan de bak moet. De sector richt zich op de technische resultaten als groei per dier per dag, voederconversie, voerwinst en voerpakketprijzen. Biggenprijzen en opbrengstprijzen laat ik maar even voor wat ze zijn.

Vaak komt er uit die vergelijking dat hoe hoger de groei per dier per dag is, hoe hoger de voerwinst per gemiddeld aanwezig varken. Het is een mooi kengetal, maar het zegt zeker niet alles. 

Over de optimale bedrijfswinst voerde ik onlangs een gesprek met een vleesvarkenshouder. Hij repte met geen woord over de bezettingsgraad op zijn bedrijf. Met de kengetallen van de sector op zak, ging ik de discussie met hem aan. Met deze landelijke gemiddelden kun je toch een aantal opmerkelijke zaken waarnemen. Ik probeer hem in te laten zien waar supermarkten al jarenlang mee bezig zijn: de winst per vierkante meter. Om dit kengetal in de vleesvarkenshouderij te optimaliseren is de bezettingsgraad een zeer belangrijke tool.

Uitgangspunt: vleesvarkens hebben een oppervlakte van 0,8 vierkante meter. Als je dit verwerkt naar een voerwinst per vierkante meter (excl. voerbak) en daar de bezettingsgraad op los laat, zien de cijfers er iets anders uit in het rendement voor een vleesvarkensbedrijf. Neem daarom altijd de bezettingsgraad mee in de optimalisatie van je bedrijfswinst!

Rudy van den Heuvel,
Verkoopleider Sector Varkens bij De Heus
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer