Voerproducent geeft impuls insectenkweek

Varkenshouders moeten er niet vreemd van opkijken als ze in 2015 voer met eiwit of vet van in Noord-Brabant gekweekte insecten aan hun biggen of vleesvarkens gaan voeren.

Met de afspraak om in 2015 zeker 300 ton insecteneiwit en 200 ton insectenvet af te nemen, geeft diervoederproducent Coppens diervoeding de nationale kweek van insecten een enorme boost. Op 9 mei ondertekende de Helmondse producent van varkens- en kippenvoeders een overeenkomst met Protix Biosystems uit Dongen. Dit gebeurde onder grote belangstelling in het provinciehuis in Den Bosch.

Coppens positioneert zich opnieuw als voortrekker van innovaties in de diervoederindustrie. Met haar handtekening geeft het afzetzekerheid aan Protix. Dit 5 jaar jonge bedrijf krijgt zo armslag om de inlandse insectenproductie en verwerking flink op te voeren. Deze opschaling bij de koploper op gebied van insectenkweek en -verwerking in Nederland is nodig om de kostprijs te kunnen drukken. Ook is dat nodig om uit te kunnen groeien tot een serieuze partij als leverancier van locaal geproduceerde eiwitbronnen en vetten voor de industriële verwerking in voeders voor landbouwhuisdieren.

De bijna volwassen larven van de Black Soldier Fly worden door Protix Biosystems in Dongen verwerkt tot verschillende soorten eiwitmeel en insectenvet. Het proces van kweken en groeien gebeurt op 100 procent plantaardige stromen en vindt plaats onder gecontroleerde omstandigheden.

Coppens kan pas insecteneiwitten in veevoer verwerken als de Europese wetgeving versoepeld is. Op dit moment wordt insecteneiwit nog gelijkgeschakeld met dierlijk eiwit en dat mag niet in diervoer werkt worden. Voor het hoogwaardige vismeel is wel een uitzondering gemaakt. Zowel Coppens als Protix ervaren dat de geesten in Europa ondertussen ook bijna rijp zijn om insectenmeel voor productedieren toe te staan.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer