ABN Amro optimistisch over varkenssector

Ondanks de regelgeving is de Nederlandse kostprijs van varkens en dan met name biggen nog steeds concurrerend vergeleken met de meeste andere productielanden in Europa. Vooral de stijgende productiviteit van zeugenbedrijven is volgens ABN Amro daar debet aan. Schaalvergroting in de zeugenhouderij leidt tot een stijging van productiviteit en efficiency. Voor varkensbedrijven die niet in het kostprijssegment willen of kunnen opereren, is het produceren in concepten een kans.

Het varkensaanbod in de EU daalde in 2013, maar zal volgens de bank in de loop van 2014 toenemen. Desondanks zal de prijs van varkensvlees in Europa zich gunstig ontwikkelen. De EU profiteert van een daling van het aanbod uit de VS door de uitbraken van het PED-virus.

Ook verwacht de bank dat de voerkosten per kilo groei dit jaar dalen ten opzichte van 2013 door lagere grondstofprijzen.

Verder verwacht ABN Amro dat het verschil in betaalde varkensprijzen aan de boer tussen Duitse en Nederlandse slachterijen kleiner wordt. Duitse slachterijen voeren in 2014 het minimumloon weer in, waardoor hun aanzuigingskracht afneemt. Dit draagt bij aan een verbetering van de concurrentiepositie van Nederlandse slachterijen en mogelijk profiteert de gehele Nederlandse varkensvleesketen daarvan.

Lees hier de visie van ABN Amro.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer