Rabobank schetst gunstig varkensjaar

Het jaar 2014 wordt volgens voorspellingen van Rabobank in het tweede kwartaal, een financieel goed varkensjaar. Voerwinsten in de zeugenhouderij kunnen 20 tot 25 procent boven het langjarig gemiddelde (483 euro per zeug) komen te liggen. Vleesvarkenshouders zullen met wat minder moeten doen 10 tot 15 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 75 euro per vleesvarken.

Deze gunstige vooruitzichten voorspelt Rabobank ondanks dat de afzetmarkt van varkensvlees wereldwijd flink in beroering is. Rusland houdt al maandlang haar grenzen gesloten voor de import van Europees varkensvlees. Dit zorgde voor een daling van de varkensprijzen in de EU, maar met name in Nederland. Deze prijsdip is hersteld door de toegenomen afzet in Aziatische landen. De vraag in China is getemperd door het afvlakken van de inlandse economie. Hierdoor staat bij ‘s-werelds grootste varkensproducent de varkensprijs juist onder druk.

Gelukkig is de Europese varkensproductie volgens prognoses van Rabobank niet al te groot en is de consumptie goed. Daarnaast zorgen de uitbraken van PEDv in de VS, Canada en Japan zorgen voor een daling van het aanbod van varkensvlees op de wereldmarkt.

Door de lagere varkensproductie wereldwijd zal de voerprijs waarschijnlijk stabiel blijven, verwacht Rabobank. Mochten de oogsten dit jaar tegenvallen, dan kan de voerprijs weer licht oplopen. Deze ontwikkeling is erg bepalend voor de utieindelijke voerwinst over 2014.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer