Drie op tien varkensbedrijven ontwikkelt zich

Sinds 2006 puliceert Agridirect de meting van de stemming in de agrarische sector. Al die jaren schommelt het percentage varkenshouders met uitbreidingsplannen rond de 30 procent. Dit is hoger dan het agrarisch gemiddelde van 26,6 procent. Thieu Hendriks, directeur AgriDirect verklaart dat als volgt: “Toekomstgerichte varkensbedrijven zijn overgebleven na de koude sanering van de afgelopen tien jaar. Deze overblijvers blijven mogelijkheden zien tot groei van hun bedrijven.”
Opvallend is dat het aandeel varkenshouders van 50 jaar en ouder met een opvolger, tussen 2006 en 2013 continu is gedaald. Van 35 procent in 2006 heeft nu nog iets meer dan 28 procent van de varkenshouders een opvolger klaar staan. Dit ligt onder het gemiddelde opvolgerspercentage in de agrarische sector van 35,1 procent.
Het aandeel stoppers onder varkenshouders varieert in de periode 2006 en 2013 tussen de 5 en bijna 9 procent. In 2013 zit het stopperspercentage er met 7 procent precies tussenin. Dit is nog altijd hoger dan de gemiddeld 5,9 procent van boeren en tuinders die plannen hebben om hun bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Dit betekent dat de varkenssector nog steeds iets harder krimpt in aantal bedrijven en ondernemers in vergelijking met de ontwikkeling in meeste andere agrarische sectoren.
Deze conclusies ?betreffen telefonische interviews onder agrarische bedrijven met een standaardopbrengst (SO) van minimaal 25.000 ?euro, meldt Agridirect.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer