Kuubs mest sijpelen binnen bij Merensteyn

Eind mei valt het besluit of mestverwerking Merensteyn in het Limburgse Ysselsteyn er gaat komen. Reden: het project van de mestproducentencoöperatie Mestac wil in januari 2015 operationeel zijn. Zelfs de financiering is rond, mits veehouders voldoende kuubs intekenen.

Een basisvoorwaarde om de bouw van het mestverwerkingsproject daadwerkelijk te starten is dat veehouders samen garant staan voor het leveren van 200.000 kuub mest. Daarnaast moeten ze samen 1,4 miljoen euro inbrengen, omgerekend is dat 7 euro per ingetekende kuub mest. Het aandeel eigen vermogen is ruim 35 procent op de totale investering van 3,7 miljoen euro. Bijna 1 miljoen euro haalt Merensteyn binnen via fondsen. Ruim 1,3 miljoen euro wordt geleend.

Mestac hoopt dat met name rundveehouders instappen in het startklare project, zegt Mestac-voorzitter John van Paassen. De coöperatie van en voor boeren verwacht hen te enthousiasmeren tijdens diverse informatiebijeenkomsten in de regio zuid-Nederland.

Of deze missie gaat slagen is nog de vraag. “Zeker nu de putten weer leeg zijn en het mestprobleem weer even uit het oog is. Toch zullen veehouders een deel van het bedrijfsoverschot aan fosfaat moeten hebben verwerkt voor het einde van het jaar. Iedereen praat wel over het aangaan van Vervangende Verwerkingsovereenkomsten, maar dan moeten er wel voldoende erkende mestverwerkers zijn”, betoogt Van Paassen. “Er wordt veel gepraat en beloofd, maar waar koop je VVO’s?”

Van Paassen vertelt dat ruim dertig veehouders bij de aftrap waren van de Mestac-tournee op donderdag 17 april in Venraij. Dat aantal valt hem wat tegen, omdat Merensteyn in dit gebied ligt. Ook stromen de kuubs van veehouders die intekenen volgens Van Paassen nog niet binnen. “Het vliegwiel moet echt gaan draaien, want we kunnen alleen starten als alle kuubs zijn ingetekend.”

Lees ook: Mestverwerker zoekt veehouders.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer