Varkenspest loopt Europa binnen

Het eerste varken binnen de EU dat besmet is met Afrikaanse Varkenspest (AVP) is afgelopen week officieel aangetoond. Het betreft een wild zwijn in Lithouwen. Dat meldt de World Organisation for Animal Health.
Het Afrikaanse Varkenspestvirus circuleert al langere tijd in Rusland. Door het AVP-besmette wilde zwijn is, ondanks alle waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen, de EU niet officieel varkenspestvrij meer. Bovendien neemt de kans op verspreiding van het zeer besmettelijke virus binnen de EU toe. Varkenshouders, handelaren, transporteurs, importeurs en exporteurs dienen extra alert te zijn en aandacht te besteden aan maatregelen tegen het binnenslepen van AVP.
Het ministerie van Economische Zaken heeft preventieve maatregelen ingesteld voor veetransporten tussen Litouwen en Nederland. Een dubbele reiniging en ontsmetting is verplicht voor vrachtwagens met evenhoevigen. Sinds 1 december 2013 zijn er geen varkens getransporteerd van Litouwen naar Nederland.
Hoewel de Afrikaanse Varkenspest al langer circuleert in Rusland, sloten Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan als gevolg van de besmetting in Lithouwen haar grenzen te sluiten voor varkensvlees uit de EU. Dat voert de druk op de varkensprijs in Nederland op, aangezien er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de EU-landen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer