Vleesketen ligt onder vuur

De publicatie van het rapport 'Risico's in de vleesketen' van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zorgt voor enorm veel ophef. Alle media berichten breeduit over de misstanden met ons vlees.
De conclusie van onderzoeksraad dat de veiligheid van vlees in de winkelschappen niet is gewaarborgd, hakt erin. Bedrijfsleven en overheid slagen er samen niet in om dat voor elkaar te krijgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Ook worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst. Verder zijn er volgens de raad te weinig instrumenten om vleesfraude goed op te kunnen sporen.
Aanleiding voor het onderzoek naar de risico's en voedselveiligheid in de vleessector en deze publicatie waren de verschillende incidenten in de vleesketen.

Meer verantwoordelijk
De onderzoeksraad dringt erop aan dat bedrijven en overheid zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor het gedeelde doel: veilig vlees voor consumenten. Meer informatie uitwisselen is broodnodig.De herleidbaarheid van vleesproducten dient te verbeteren. Ook dient de NVWA bindende afspraken te maken met de vleessector om het niveau van voedselveiligheid structureel te verbeteren. Ofwel: samen met andere opsporingsdiensten zou de NVWA meer onaangekondigde bezoeken dienen te brengen aan bedrijven die met vlees werken. Alles moet erop gericht zijn om vleesfraude te bestrijden.
Verder zouden bedrijven in de vleesketen het initiatief moeten nemen om kennis, opleiding, en bewustwording over voedselveiligheid met elkaar te ontwikkelen en te delen. 
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer