Inzicht krijgen in vruchtbaarheidshormonen

Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, heeft de overkoepelende organisatie van dierenartsen, de KNMvD, de opdracht gegeven het gebruik van vruchtbaarheidshormonen inzichtelijk te maken. Zij wil weten wat de trend is in de Nederlandse zeugenhouderij wat betreft het gebruik van oxytocine, PG600, progesteron en prostaglandines. Ook zal de KNMvD voor haar analyseren of het gebruik ervan zorgvuldig gebeurt en of het dierenwelzijn en de diergezondheid geborgd zijn. Dat schrijft Dijksma in een Kamerbrief als Reactie op het rapport van wakker Dier “Hormoongebruik in de veeindustrie”.

Dijksma laat weten dat het gebruik van PG600 incidenteel plaatsvindt bij jonge zeugen. Zeugen met continue vruchtbaarheidsproblemen vertrekken sneller van het bedrijf. Ook schrijft ze dat het synchroniseren van het geboorten de laatste jaren is afgenomen vanwege de negatieve effecten op de vitaliteit en het welzijn van de biggen.
Bij het gebruik van oxytocine ziet zij op de bedrijven individueel maatwerk toegepast worden. Dit is in haar ogen te verantwoorden bij het vergemakkelijken van een moeilijk verlopend geboorteproces. Zo’n behandeling met oxytocine komt het welzijn van de zeug ten goede, verhoogt de bigvitaliteit en beperkt het aantal doodgeboren biggen.
Het inzetten van progesteron om de berigheid uit te stellen en synchroniseren, is in Dijksma ogen ook te verdedigen. Incidenteel wordt bij zeugen die herstellend zijn van een ziekte of verwonding, de bronst tijdelijk uitgesteld. Dit is positief voor het dierenwelzijn en de diergezondheid en helpt bij het terugdringen van het antibioticagebruik. Dit geldt eveneens voor het gebruik van progestron bij de omschakeling naar meerweken systemen in de zeugenhouderij.

Uitgangspunt is, schrijft Dijksma in haar Kamerbrief, dat dierenarts en veehouder samen verantwoordelijk zijn voor het verantwoord en zorgvuldig gebruik van vruchtbaarheidshormonen. Het routinematig of koppelgewijs toepassen ervan wijst zij af. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer