'Gecontroleerde corridors nodig'

Europa heeft behoefte aan gecontroleerde corridors voor wilde zwijnen, om de risco's op het overbrengen van varkenspest beheersbaar te maken. Daarvoor pleit Maarten Rooijakkers, vakgroepvoorzitter varkenshouderij van LTO. Hij wil dit op de Europese agenda krijgen. "Het lijkt misschien een mission impossible, maar ik vind dat het nodig is."

Rooijakkers doet zijn uitspraken in een interview met Varkens, dat volgende week verschijnt. De situatie in Litouwen en Polen maakt hem er niet geruster op. “Heel Europa gaat op slot vanwege een paar besmette zwijnen. Dat maakt de kwetsbaarheid duidelijk, maar ook de complexiteit."

Volgens Rooijakkers zitten de wilde zwijnen overal, ondanks de afspraken over het toelaten van de dieren in slechts twee gebieden. "Als ze in Nederland overal zitten, ga ik ervan uit dat dit ook in de rest van Europa zo is. Europa is voor wilde zwijnen één aaneengesloten gebied.”

De overheid doet er volgens Rooijakkers te weinig aan om de risico's beheersbaar te maken. "Dat neem ik de overheid kwalijk. Iedereen schuift de reden daarvan naar elkaar toe. De provincies zijn verantwoordelijk, maar de wildbeheerders zeggen dat ze te weinig instrumenten hebben." Volgens de voorman is het in de huidige situatie dan niet de vraag óf we weer met pest te maken krijgen, maar wanneer.

Lees het hele interview met Maarten Rooijakkers in Varkens 03.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer