Vroeg in de groep blijft problemen geven

Van alles heeft Willy Wolfkamp in Haarle al geprobeerd, maar het lukt niet om het percentage terugkomers laag te houden als de zeugen na 4 dagen na dekken al in de groep moeten.
Op het bedrijf van Wolfkamp lopen de dragende zeugen sinds 7 jaar in een grote dynamische groep. Bij de start van dit systeem heeft de zeugenhouder al een half jaar lang geprobeerd om de zeugen na 4 dagen weer in de groep te doen. Dat werkte niet, het aantal terugkomers liep op van circa 6 procent naar ruim 10 procent. Bovendien waren er meer zeugen met beenwerkproblemen. Wolfkamp: “Dat vind ik nog het grootste probleem. Het is niet zozeer dat ik heel veel verwerpers ineens heb. Het percentage terugkomers ligt te hoog en er zijn te veel beenwerkproblemen.”
“Zeugen zijn de eerste 4 weken nog veel in beweging. Ze zijn nog onrustig. Daarnaast moeten ze de rangorde bepalen en dat geeft aanleiding tot vechten. Daardoor krijg je meer verwerpers en beenwerkproblemen.”
Na de eerste ervaringen zijn de zeugen tot 4 weken dracht weer in de box gekomen. Die mogelijkheid was er toen nog. Twee jaar geleden bij de volgende verbouwing, heeft Wolfkamp opnieuw geprobeerd om de zeugen binnen 4 dagen na dekken in de groep te zetten. Ook dat werkte niet goed.
Van alles heeft Wolfkamp al geprobeerd om het goed te laten verlopen. Hij laat bijvoorbeeld de zeugen via het voerstation de groep binnen komen. Ze hebben in de dekstal eerst nog voer gehad en krijgen in het voerstation nog een portie. De zeugen hebben dus een volle buik. Daar mag het volgens de zeugenhouder dus niet aan liggen. “Ondanks hun volle buik kun je toch merken dat de zeugen in de eerste 4 weken onrustig zijn. Ze gaan wel liggen, maar toch ook weer snel aan het lopen. Ook heb ik dan vele kling bijters, als iets dier onvriendelijk is het dat wel. Nee doe ze bij mij maar met 28 dagen in de groep, de zeug is veel rustiger dus minder beenwerk problemen.“
Qua groepsindeling is de zeugenhouder ook aan het sleutelen geweest. Hij heeft twee groepen gemaakt: een voor de jonge zeugen en een voor de oudere zeugen. Dat hielp niet. Ook een apart voerstation voor alleen de gelten werkte niet. Inmiddels huurt Wolfkamp een ander bedrijf erbij, daar liggen de gelten in kleine groepjes. “Die komen niet meer in de grote groep en dat werd tijd ook. Nu kan het afbigpercentage dat nu 83 procent is, weer stijgen naar het niveau van 2 jaar geleden toen het 94 procent was.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer