Heffing op antibiotica in België

Het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) in België wil in de loop van 2014 een soort belasting heffen op antibiotica voor diergeneeskundig gebruik. Met deze zogenaamde ‘Antibioticataks’ wil het FAGG de strijd financieren tegen resistentie. Met de inkomsten, geraamd op 500.000 euro per jaar, is het agentschap van plan om een centraal datacollectiesysteem te ontwikkelen. Daarnaast wil het de controles bij dierenartsen verhogen en het kenniscentrum antibioticagebruik en resistentie, AMCRA, financieren.

FAGG wil dat farmaceutische bedrijven 1,75 euro afdragen per kilo werkzame antimicrobiële stof bestemd voor de diergeneeskunde. De heffing is anderhalve keer hoger voor antibiotica die voor de mens van kritisch belang zijn. Dit meldt het ledenblad van de Belgische Boerenbond, Boer&Tuinder.
De kostenstijging voor veehouders blijft volgens Boer&Tuinder zeer beperkt. De meeste antibiotica die zij op hun bedrijven inzetten, bevatten slechts enkele grammen actieve stof. Voor de meeste producten betreft het dus een prijsstijging van hooguit enkele centen per verpakking. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer