Geblokkeerd

Rusland heeft de grenzen gesloten voor varkensvlees uit Europa, vanwege de constatering van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. De effecten daarvan zijn nu al meteen immens. Iedereen in rep en roer en onzekerheid troef. Dat geldt voor varkenshouders, voor de slachterijen, de verwerkende industrie en niet te vergeten de inkopers. Niemand die op dit moment kan zeggen hoe dit zich verder ontwikkelt.
Wat hier speelt is dat de certificaten voor de export van varkensvlees naar Rusland op EU-niveau zijn geharmoniseerd. Dat betekent dat alle Europese landen exporteren met hetzelfde certificaat. En dat certificaat verklaart dat de totale EU, exclusief Sardinië, vrij is van Afrikaanse varkenspest. Met de uitbraak in Litouwen is dit certificaat niet langer correct en geldig. Voor de Russische autoriteiten is dat aanleiding om de import van varkensvlees uit EU-lidstaten te weigeren.
De gevolgen worden direct zichtbaar. Onzekerheid over de varkensprijs, een verhoogd aanbod slachtvarkens, afwachtende inkopers, spoedoverleg tussen de veterinairen van de EU en Rusland.
Hoe dat alles gaat uitpakken, is afwachten. Rusland is als niet EU-lid in een positie om een importstop af te kondigen. Veel hangt af van het overleg tussen de autoriteiten en wat dat gaat opleveren. Wanneer de EU en Rusland het eens worden over een nieuw exportcertificaat voor de EU-landen die vrij zijn van varkenspest kan de export worden hervat. Daarover valt nu nog niet veel te zeggen.
Voor de totale Europese varkens- en vleessector is het te hopen dat er snel een oplossing komt. Rusland heeft een importaandeel van ongeveer 25% van de totale Europese varkensvleesproductie. Voor de juiste vierkantsverwaarding van het varkensvlees en stabiliteit op de afzetmarkt is Rusland dus van groot belang. Laten we hopen dat iedereen het hoofd koel houdt en dat politiek en zakendoen niet door elkaar heen lopen. Want uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig.

Marc van der Lee
Director Communications VION Food

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer