Fotoserie%3A+varkensbedrijf+familie+Haesen
Partner De Heus

Fotoserie: varkensbedrijf familie Haesen

Anne Haesen runt een gesloten varkensbedrijf net over de grens bij Maastricht in het Vlaamse Gors-Opleeuw. Bij de familie Haesen hebben ze gemiddeld 340 zeugen met biggen en 3.680 vleesvarkens en er is veel aandacht voor hygiëne en diergezondheid.

© De Heus


Efficiënt en praktisch

Er wordt efficiënt en praktisch gewerkt met TN70-zeugen en een TN Tempo-eindbeer in een vierwekensysteem. De werkzaamheden komen vrij strikt, maar doordat ze met z'n drieën of vieren zijn en ieder zijn eigen taak heeft, loopt alles heel vlot.

© De Heus


De hokken in de kraamstal zijn voorzien van cups

De biggen hebben door de cups de mogelijkheid om extra melk te drinken. Dit zorgt ervoor dat alle biggen voldoende voer op kunnen nemen. Hierdoor neemt het speengewicht van de biggen toe en vermindert de uitval voor het spenen.

© De Heus

Een gezonde zeug werkt het makkelijkst

De zeugen worden in de dracht gevoerd met een hoog-laag-hoogschema. Zo zijn ze niet te vet rond het werpen en hebben ze ook goed ontwikkelde uiers rondom de worp. Er is bovendien voldoende kwalitatief goede biest beschikbaar.

Voor hoogproductieve zeugen is de structuur van het voer belangrijk. Door fysiek ander voer te geven, met dezelfde grondstoffen en voederwaarde, kunnen de maag-darmgezondheid en de algemene weerstand van de zeug aanzienlijk verbeteren en krijg je fittere zeugen.

© De Heus

Opfokgelten gaan in quarantaine

Opfokgelten komen binnen op het bedrijf wanneer ze tussen de 22 en 26 weken zijn en worden in een aparte afdeling opgevangen. Ook hier is hygiëne van belang. Daarom blijven de gelten acht weken in quarantaine, voordat ze het bedrijf in gaan. Ze worden tussen de 250 en 260 dagen voor het eerst gedekt.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »