LTO: 'Dierrechten moeten er alsnog af'

Het niet afschaffen van de dierrechten was een flinke tegenvaller. “Maar we leggen ons er niet bij neer”, zegt Mark Heijmans van LTO. “Het lastige is nu dat we nu moeten investeren in twee zaken: mestverwerking én dierrechten. Dan loop je de kans dat er onvoldoende mestverwerking bij komt.”

Geen schot
Er is komt geen schot tussen de verwerkingscapaciteit van pluimvee enerzijds en varkens en rundvee anderzijds. Heijmans betreurt die keuze: “Er is in de pluimveesector ruim voldoende capaciteit. Het is denkbaar dat varkenshouders hun verplichting via een intermediair bij de pluimveehouderij gaan regelen. Daarmee komt de mestverwerking in de varkenssector niet van de grond.”

Verkeerd signaal
Dat zou volgens Heijmans een verkeerd signaal naar de staatssecretaris zijn. “Het is de bedoeling in 2014 aan te kunnen tonen ook na 2015 voldoende mestverwerkingscapaciteit te hebben. Dan kunnen we al in 2015 evalueren.”
Wachten tot 2016, zoals de staatssecretaris dat wil, duurt volgens Heijmans veel te lang. “Zeker omdat de staatssecretaris erbij zegt dat pas in 2018 wordt overwogen wat er met de dierrechten gaat gebeuren.” Dat is volgens Heijmans geen harde garantie dat de rechten verdwijnen. “Als er in 2014 geen nieuwe verwerkingscapaciteit voor varkensmest komt, zal het heel moeilijk worden om aan te dringen op een snelle evaluatie en afschaffing van de rechten.”

Vertrouwen
Volgens Heijmans staan in de brief van de staatssecretaris nergens keiharde bewijzen dat er niet genoeg verwerking zou zijn en dat de rundveehouders het wel goed doen. “Voor LTO is niet uit te leggen waarom het zogenaamde ‘gelijkheidsbeginsel’ zomaar is vergeten. Het besluit om geen koerechten in te voeren en wel dierrechten voor pluimvee en varkens in stand te houden is kennelijk ingegeven door emotie en vertrouwen.”
Verder wordt de belangrijke bijdrage van de melkveesector aan de economie als argument genoemd. Heijmans: “Alsof de pluimvee- en varkenssector niet bijdragen! We moeten dus aan de bak om te zorgen voor een beter imago.”

Lees het hele interview met Mark Heijmans in het magazine Varkens.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer