Varkensvoeding 2.0 (video)

De groeiende wereldbevolking voeden is een grote uitdaging. Tijdens het seminar Animal Nutrition 2.0, dat Provimi onlangs organiseerde, spraken onderzoekers en bedrijfsleven over de rol die het varken en varkensvoeding daarbij kunnen spelen. Meer met minder is de boodschap voor komende jaren.
Op dierniveau houdt dat met name in dat de focus ligt op de gezondheid en het probleemloos opfokken van geboorte tot slacht. Voeding zou meer en meer integraal en over de verschillende productiefases heen aangepakt moeten worden, daar zijn de experts het wel over eens. Hieronder geven ze hun visie vanuit hun vakgebied.
 

De opname van vast voer draagt bij aan een verbetering van het speenproces. De vraag is dan: Hoe stimuleer je dat? Bas Kemp, professor aan Wageningen UR legt dat uit.

Vermindering van de uitval in de zoogperiode is niet alleen een economische kwestie, maar ook een maatschappelijke. Georg Dusel, professor aan de Fachhochschule Bingen in Duitsland legt wat we met fasenvoeding voor zeugen kunnen doen.

Van het groeiverlies dat optreedt in de vleesvarkensfase is dertig procent toe te rekenen aan de prestatie als gespeende big. Simon Tibble, Global Species Technology Specialist bij Cargill legt uit hoe je de uniformiteit na het spenen kunt verbeteren.

De fluctuatie in grondstofprijzen is veel groter dan vijf tot tien jaar geleden. We zijn altijd gewend geweest om bij het samenstellen van voer te kijken naar wat het allerbeste is voor de groei. Maar is dat ook de beste economische keuze? Douglas Cook, Director of Innovation bij Cargill vertelt daar meer over.

De toenemende worpgrootte zorgt voor meer spreiding in geboortegewicht. De uniformiteit van een volgende worp wordt al in de zoogperiode bepaald. Teveel gewichtsverlies beïnvloedt de follikelgroei. Lia Hoving, Technology Application Specialist bij Provimi legt uit hoe follikelgroei positief kan worden beïnvloedt.

Hoe kan je melkvervangers het beste inzetten? Ruurd Zijlstra, Professor aan de University of Alberta uit Canada deed daar veel onderzoek naar. Hij vertelt over de verschillende manieren waarop melkvervangers de prestaties van biggen kunnen verbeteren. `Ik zou zeker niet elke boer adviseren melkvervangers in te zetten. Dat moet altijd een economische keuze zijn.`

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer