Andere wereld

Zoals de meesten van jullie ongetwijfeld mee hebben gekregen ben ik tegenwoordig ook actief in de politiek. Ik sta op een 12e plaats op de VVD kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 22 mei a.s. Dat betekent dat ik alleen met genoeg voorkeurstemmen kans maak om ook daadwerkelijk in het europees parlement te komen. Daar ga ik uiteraard mijn best voor doen.
Nu kom je natuurlijk niet zomaar op een dergelijke lijst en ik moet zeggen dat de weg ernaar toe toch wel een hele ervaring is. Ik ben geruime tijd geleden al benaderd door mensen uit de VVD met een agrarische achtergrond die mij hiervoor polsten. En na gesprekken met diverse commissie binnen de partij vond men mij wel geschikt en zag ik het zelf ook wel zitten. Op dat moment zegt dat nog niets over je positie op de lijst. Je krijgt geen enkele toezegging of garantie in dergelijk trajecten.
De laatste maanden is er binnen de partij een procedure gevolgd waarbij men, vanuit de beschikbare en goedgekeurde kandidaten, de positie op de lijst ging bepalen. De lijst moet een goede afspiegeling van zowel regio’s,expertise en deskundigheid zijn. Natuurlijk speelt ook het criterium verhouding man/vrouw op de lijst een rol. In dat krachtenveld probeert natuurlijk elke regio de eigen kandidaat(en) op een zo hoog mogelijke plaats te krijgen. Als kandidaat heb je op dat proces verder geen invloed en ben je dus hiervan afhankelijk hoe tenslotte deze gecompliceerde puzzel op zijn plek valt. Na inspraak van de leden in de laatste stemronde was het resultaat hiervan voor mij dus een 12e plaats op de lijst.
Maar parallel met het proces van deze kandidatenverkiezing werd ik in de gelegenheid gesteld om vanaf augustus een opleiding binnen de VVD te volgen. Aan deze zogenaamde Masterclass doet een beperkt aantal mensen mee (die gevraagd worden) waarvan men denkt dat zij talent hebben om in de toekomst voor de partij een bijdrage kunnen gaan leveren. Die in een openbare functie maar ook op de achtergrond een waardevolle bijdrage of rol voor de partij kunnen vervullen.
Ik verkeer dus nu in een compleet andere wereld dan een jaar terug, toen ik nog NVV-voorzitter was. En toch ook weer niet. Mij valt op dat in mijn nieuwe (politieke) omgeving, net als in mijn vorige (NVV) omgeving , organisaties draaien op mensen met hun inzet en betrokkenheid. En deze is ook hier enorm. Niet omdat men hiervoor betaald wordt maar omdat men ergens in gelooft en er voor wil gaan. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die bereid zijn hun tijd en energie te steken in de kwaliteit van onze samenleving.
In de komende maanden zal ik jullie via de blogs op de hoogte houden van het verloop van mijn campagne. Uiteraard ga ik in mei ook een beroep doen op de al die mensen die werkzaam zijn in agri en food om op mij te stemmen.

Wyno Zwanenburg
Kandidaat VVD Europarlementariër

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer