Asbestslachtoffers

Ik heb al twee keer eerder in mijn blogs geschreven over asbestkanker (longvlieskanker). Bij mijn vader werd in juli 2012 asbestkanker geconstateerd. Helaas is mijn vader na een strijd van zeventien maanden overleden aan deze ziekte. Hij overleed 26 november 2013. Het werken met asbest in zijn tijden als timmerman of varkenshouder is hem helaas fataal geworden. Mooi shit.

Sinds het schrijven van mijn eerst blog over asbestslachtoffers heb ik al veel reacties ontvangen. Ik heb met varkenshouders al vele gesprekken gevoerd over asbest en de gevolgen. Destijds besefte ik niet dat er veel varkenshouders zijn die veel met asbest hebben gewerkt en nu met de onzekerheid leven of dat ooit tot uiting komt. Sommigen hebben zich laten onderzoeken, maar ook dat blijkt geen garantie. Asbestkanker heeft immers een incubatie tijd van mogelijk veertig jaar.

Ik wil nogmaals iedereen waarschuwen voor de gevolgen van asbest. Ik doel met name op de ‘oudere’ stallen, schuren of woonhuizen waar asbest in is verwerkt.
Dus: Moet je dat asbestplafond of asbesthokinrichting wel zelf willen slopen of repareren? Wil je die asbestgolfplaten echt zelf verwijden van je stallen? Heb je nog asbestplatten liggen? Wil je die dan nog echt gebruiken?

En ja, ook ik vond het overdreven toen asbest verpakt moest worden in gesloten plasticpakken. Ook ik vond het overdreven toen de eerste ‘marsmannetjes’ asbest kwamen verwijderen. Of dat bij een brand waar asbest bij betrokken is een grote ‘evacuatie’ zone wordt vrij gemaakt .
Dit is nu wel anders. Ik ken nu zelf een asbestslachoffer.

Nogmaals, roep ik alle varkenshouders en medewerkers op om het gevaar van asbest in te zien. Zorg dat je niet met de gedachte moet leven dat je over dertig of veertig jaar ook de diagnose asbestkanker krijgt.
Mogelijk zullen sommige deze blog als ‘overdreven’ ervaren. Maar dat is dan maar zo.

Voor meer informatie: www.asbestslachtoffers.nl

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer