NVV: voerspoor vrijwillig

De NVV blijft tegen een verplichte deelname van varkenshouders aan het voerspoor. Dat benadrukt ze in haar nieuwsbrief.

Volgens de NVV is door berichtgeving in verschillende media mogelijk de indruk ontstaan dat zij vóór een verplichte deelname is van varkenshouders aan het voerspoor. Het voerspoor is bedoeld om de fosfaatefficiëntie via voermaatregelen te verbeteren.
Uit de nieuwe mestwetgeving vloeit voort dat veehouders met een fosfaatoverschot een deel moeten verwerken. Hoe kleiner het overschot, hoe minder er dus verwerkt hoeft te worden. De NVV wil het graag aan de individuele ondernemers overlaten om al dan niet te kiezen voor maatregeln via het voer.
De NVV stelt: 'Hoe beter de fosfaatefficiëntie, hoe lager het bedrijfsoverschot. De fosfaatproductie in de varkenshouderij is de laatste jaren al aanzienlijk gedaald. De NVV is van mening dat het niet zo mag zijn dat andere sectoren niets doen, of vrijwillig hun fosfaatefficiëntie verbeteren, terwijl de varkenshouders iets wordt opgelegd. Varkenshouders die vrijwillig mee willen doen aan het voerspoor zullen zelf moeten aantonen dat men de gestelde efficiëntie heeft behaald. Hiervoor zijn rekenmodellen beschikbaar. Tevens kunnen toeleveranciers van grondstoffen hierbij assistentie verlenen.'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer