Nevedi: P-toets koppelen aan IKB

De diervoederindustrie wil verdere stappen zetten om de fosfaatuitstoot te beperken. Het voerspoor krijgt daarmee een vervolg. Dat vertelt directeur Henk Flipsen van Nevedi. Dat zou kunnen door de P-toets te koppelen aan een IKB-systeem.

In 2014 blijft een efficiënte P-benutting belangrijk voor de ontwikkelingsruimte van ondernemers. In de varkenshouderij kunnen ondernemers met de zogeheten P-toets aantonen hoe efficiënt ze werken. Deze P-toets zou geformaliseerd worden in een verordening van het Productschap Diervoeder. Nu de productschappen worden afgebouwd is volgens Nevedi een private oplossing nodig. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om de P-toets te koppelen aan een IKB-systeem. Flipsen: “Als LTO en NVV hierom vragen, zal de diervoederindustrie graag helpen met de uitwerking.”

Het voerspoor is een pakket vrijwillige maatregelen gericht op verlaging van de uitstoot van stikstof en fosfaat. Uit de CBS-cijfers blijkt dat de uitstoot in de afgelopen twee jaar sterker is gedaald dan het aantal dieren in Nederland. De afgelopen twee jaren daalde de fosfaatproductie tot beneden het Europees vastgestelde plafond van 173 miljoen kilo.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer