Kopje onder door personeelstekort

Varkenshouders worden zich steeds bewuster van hun rol als werkgever. Maar de tijd dringt en er zijn is nog wel wat aandachtspuntjes. Zo is op het gebied van werkgeverschap en het imago zeker winst te behalen, vinden Antoon Sanders van de ZLTO en Ferry Beks van Karpos Kenniscentrum.
Ferry Beks is manager bij Karpos Kenniscentrum. Karpos is als opleider betrokken bij mensen uit niet agrarische sectoren die op zoek zijn naar een nieuwe baan binnen de agrarische sector. Bijvoorbeeld door grote reorganisaties. “Als je dan een baan in de varkenshouderij voorstelt is de eerste reactie altijd direct nee.”
Het imago van de varkenshouderij voor potentiele werknemers houdt dus nog wel wat te wensen over. En dat terwijl de arbeidsbehoefte groeit, weet Antoon Sanders senior adviseur bedrijven en ondernemerscoach bij de ZLTO. “Op dit moment werken er zo’n 5000 mensen in de varkenshouderij. Tien procent valt jaarlijks af omdat zij 65 worden of doorstromen naar andere banen. In totaal kom je dan uit op jaarlijks zo’n 750 mensen.”

Juiste man in de stal
Arbeidsmigranten en herintreders zijn volgens Antoon Sanders belangrijke doelgroepen. Net als de zijinstromers. Ferry Beks: “Als we nu niet doorpakken hebben we straks een groot personeelsprobleem. Met de instelling: als een medewerker morgen uitvalt dan zie ik het wel, heb je over een jaar of vijf een gigantisch probleem. Dat besef is nog niet overal goed doorgedrongen.”
Doordat de varkenshouderij steeds professioneler wordt, is het steeds lastiger de juiste man in de stal te krijgen. Ook van de werkgevers worden andere competenties gevraagd. “Dat is een bewustwordingsproces dat zich langzaam begint te ontwikkelen”, zegt Antoon Sanders. Hij ziet dit bijvoorbeeld in de toegenomen interesse in managementtrainingen onder varkenshouders.
Die inzet is hard nodig, weet Ferry Beks. “Want als je goed bent in je vak, wil dat nog niet zeggen dat je goed mensen aan kunt sturen. Het is een klein wereldje. Als het niet goed werken is ergens, dan spreekt dat zich zo rond.”

Nieuw waarderingssysteem
Om goed werkgeverschap te promoten, wil de Stichting KPV in samenwerking met ZLTO hiervoor het komende jaar een label ontwikkelen. Ook wordt er hard gewerkt aan het beschrijven van competentieprofielen voor bepaalde functies, een waarderingssysteem dat parallel loopt aan de cao. “Hiermee kunnen we een professionaliseringsslag maken”, verwacht Antoon Sanders.
Het is dus zaak uit te dragen wat het werk op een varkenshouderij precies inhoudt. “En daar moet je snel mee zijn want al de economie straks weer aantrekt, wordt het nog lastiger. Terwijl de varkenshouderij genoeg te bieden heeft. Zo zijn de salarissen goed en werken veel vrouwen met plezier in de kraamstal”, zegt Ferry Beks. Als werkgevers hun beste been voorzetten en iemand bijvoorbeeld een dag mee laten lopen, dan heeft dat zeker effect, weet hij: Zo hebben we succesverhalen met een timmerman, mensen uit de horeca, uit de supermarkt en zelfs met een directiesecretaresse.”

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer