'Tempo asbestsanering moet omhoog’

“Het tempo van asbestsanering moet omhoog. Een asbestveilige agrosector in 2024 is alleen haalbaar als op het gebied van voorlichting, stimulering en financiering extra maatregelen worden genomen.” Dat zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk naar aanleiding van een landelijke enquête over asbest in de land- en tuinbouw. Aan de enquête hebben 3.255 boeren en tuinders meegedaan.

Er ligt nog 99 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels van agrarische gebouwen. Het verwijderen daarvan gaat volgens huidige ramingen zo’n 1 miljard euro kosten. Daar komt nog eens ongeveer 2 miljard euro bij voor het terugplaatsen van nieuwe daken. Schenk: “Niet saneren of de sanering nog verder naar de toekomst schuiven kost veel meer. Denk aan bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s en de hoge kosten bij brand- en stormschade. Overheid, verzekeraars, financiële instellingen en het bedrijfsleven hebben een groot gezamenlijk belang.”

Voor verreweg de meeste respondenten zijn de hoge kosten en de huidige procedures een sta-in-de-weg om met de asbestverwijdering te beginnen.
In de asbestenquete geven ondernemers aan dat het tempo omhoog zou kunnen door fiscale maatregelen en subsidies. De procedures voor asbestsanering zouden ook eenvoudiger moeten kunnen zijn.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer