Bedrijfsovername

Je bent een gedreven ondernemer in de varkenshouderij en werkt al meerdere jaren met je ouders mee in het bedrijf. Je doet dit in een samenwerkingsverband waardoor je via het eindresultaat je beloning krijgt. Er komt een moment waarop je ouders zeggen dat ze uit de onderneming willen stappen. Je krijgt dus de mogelijkheid om het bedrijf over te nemen. Wat moet je betalen? Wat is het varkensbedrijf waard? Waar kan je het voor kopen? Waar moet je het voor kopen?

Om de waarde te bepalen wordt het bedrijf getaxeerd. Weet een taxateur wel wat de werkelijke waarde is van een varkensbedrijf? Ik heb hier mijn bedenkingen - zo niet - discussie over. Er wordt door waardebepalers namelijk te vaak gevraagd waarvoor de taxatie dient. Op eenzelfde toon als een garagehouder die vraagt: is het voor de verzekering? Alsof dat uitmaakt voor de werkelijke kosten of waarde. Kortom, wat is de waarde van een varkensbedrijf op het moment van overname?

Als ik vandaag een varkensbedrijf te koop zet, dan zijn er geen tot weinig potentiele kopers. Is de waarde die wordt bepaald door een taxateur ook de waarde waarvoor ik het varkensbedrijf morgen kan verkopen? Ligt het niet lager door de slechte marktwaarde van dit moment? Is het niet verstandiger om een ander varkensbedrijf kopen als dat goedkoper is?

Vijf jaar geleden kon bijna geen enkele bedrijfsopvolger de werkelijke vrije verkoopwaarde betalen. Het was te duur voor de opvolger. Er werd dus geschonken door de ouders. Vaak wel met een voorzettingsplicht voor de opvolger. In zo'n situatie ben je vermogen aan het verdelen.
Op dit moment kan het zijn dat je verlies moet verdelen. Dat is veel lastiger. Toch kan het niet zo zijn dat ouders jaren later met een pensioenprobleem worden geconfronteerd door een - mogelijk tijdelijke - lagere marktwaarde. Maar moet de volgende generatie dit dan betalen?

Een bedrijfsovername en juiste waardebepalingen geven op dit moment een heel ander beeld. Ga hier als ouders en opvolger bewust mee om. Kies heel bewust voor een erkende agrarische taxateur. Ga met deze taxateur in gesprek en bespreek zijn uitgangspunten. Hoe gaat hij de waarde bepalen? Wat vinden jullie reëel? Als er geen juiste waardebepaling ligt, wordt het vervolgtraject ook heel lastig.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer