Alders: ‘VION sjoemelde niet met vlees’

VION heeft niet gefraudeerd met vlees met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. De commissie-Alders heeft geen bewijs gevonden die de geuite beschuldigingen in de Zembla-uitzending 'Sjoemelen met vlees' bevestigen.
De Dierenbescherming had de commissie onder leiding van voormalig milieuminister Hans Alders gevraagd onderzoek te doen naar de vleesverwerker. In een uitzending van Zembla vertelden twee anonieme medewerkers dat dagelijks honderden tot duizenden kilo’s regulier varkensvlees werd toegevoegd aan Beter Leven-vlees.

Enorm aanbod
Alders concludeert dat er geen enkele aanleiding is om te frauderen. Integendeel. Het overaanbod van Beter Leven vlees wordt door VION als regulier vlees verkocht. Zelfs de pieken, feestdagen en de zomerse barbecue kunnen volgens de commissie zonder moeite worden opgevangen.
Uit het onderzoek blijkt dat niet meer dan 50 procent van het beschikbare Beter Leven-vlees aan klanten wordt geleverd. Van de individuele 'technische onderdelen' (voorstuk, middel en ham) die worden uitgebeend, wordt niet meer dan 60 procent van het beschikbare Beter Leven-vlees afgezet.

Akelige verwarring
Afwaardering van Beter Leven-vlees naar regulier vlees is dus structureel aan de orde. Alders vermoedt dat de twee medewerkers de gang van zaken rond de productielijnen verkeerd hebben geïnterpreteerd en spreekt van „een akelig misverstand”.
Aan de productielijnen waar Beter Leven-vlees wordt behandeld en dat hoofdzakelijk in oranje zakken wordt verzameld, worden ook blauwe zakken gebruikt om het afgewaardeerde BLk-vlees in op te slaan. Daarnaast wil Unilever dat voor haar bestemde BLk-vleesproducten worden verpakt in blauwe zakken in groene kratten.
Het is volgens Alders niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben en tot de conclusie kwamen dat hier structureel iets verkeerds gebeurde.

Geen stappen
Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming betreurt de mediahype en het verkeerde beeld dat daarbij is ontstaan. Dales spreekt vooral zijn waardering uit voor de uiterst transparante wijze waarop vleesverwerker VION medewerking heeft verleend. "Niet alleen aan ons, maar ook aan bedrijven als Unilever en Albert Heijn".
Ook deze bedrijven deden grondig onderzoek en concluderen dat er geen reden is om aan de integriteit van VION te twijfelen.
VION overweegt geen stappen tegen Zembla en ook niet tegen de twee medewerkers die met het programma hebben gesproken.

Lees meer:


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer