Feiten en gevoel

  
Beste lezers, als ik dit schrijf is het al weer eind oktober en kan de hectiek van de oogst u niet zijn ontgaan. Zowel in binnen- en buitenland wordt er hard gewerkt. En met de oogsttijd in volle gang verschijnt als een klein puntje aan een verre horizon ook alweer die beroemde stoomboot uit Spanje. De pepernoten liggen al weer in de winkel. Dit jaar zorgt het verschijnen van de stoomboot ook weer eens voor een discussie over de pieten, de trouwe helpers van Sinterklaas. Of die ene Piet nu wel mag of niet. Gevoelens en meningen vliegen over de beeldbuis, internet en zelfs door de woonkamer thuis.


Over gevoelens gesproken. Ik werk met veel gevoel en passie elke dag bij TOPIGS om feiten over het voeren van onze genetica boven tafel te krijgen en die met u te delen zodat u als varkenshouder onze genetica beter kunt voeren en er meer rendement mee kunt halen.


Feiten en gevoelens dus. Wat zijn feiten en wat zijn gevoelens? Ik heb het eens opgezocht op Wikipedia. Een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat ofwel zintuiglijk kan worden waargenomen of instrumenteel gemeten. Gevoel is een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis. Dit kan beïnvloedbaar zijn door bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen en is niet instrumenteel meetbaar. Deze omschrijving is niet te verwarren met de zintuiglijke vorm (pijn, temperatuur etc.).


Wel, denkt u nu misschien , wat moeten wij met deze wijsheid als ondernemer, bedrijfsleider, personeel of boerin? In mijn vak als adviseur voeding en genetica is het van groot belang dat mijn adviezen of de adviezen die ik onderweg tegen kom berusten op feiten! Vaak zijn het adviezen voor ingrijpende en dure beslissingen. Een nieuwe stal, de uitbreiding van bedrijf, de keuze voor eindbeer en zeug, welke voerstrategie en welk voer. Het zijn geen lichtvaardige beslissingen.


Teveel kom ik tegen dat men een gevoel heeft dat de juiste keuze genomen wordt. Afgelopen periode heb ik onderweg te vaak de opmerking gehoord "Mijn gevoel zegt dat….". En deze zin komt niet alleen uit de mond van de ondernemer. Ook erfbetreders gebruiken deze terminologie mijns inziens te vaak!


Mooi voorbeeld hiervan kwam ik tegen op een prachtig gesloten bedrijf met 1.000 zeugen wat ik onlangs heb bezocht. De sterfte bij de gespeende biggen was iets opgelopen van 0,7 naar 1,0%. Sectie van 2 dieren leerde dat er mogelijk iets was gevonden wat de oorzaak kon zijn. Het advies was om te gaan enten omdat het gevoel er was dat dit beter zou zijn.


Betreft voeding kom ik ook nogal wat gevoelens tegen. Het gevoel van dat het goed zit met de betrouwbaarheid van de gebruikte grondstoffen omdat de prijs laag is. Schijn bedriegt vaak echter wel achteraf. Dan wordt gevoel een feit en soms zelfs een bittere pil.


Beste lezers, ondernemers en erfbetreders: hoe moeilijk het soms ook is om een goed advies te geven of een keuze te maken, baseer u op feiten. Dat maakt dat er daadwerkelijk goede besluiten genomen worden. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat. Zowel u als ondernemer omdat zo uw bedrijf zich kan verbeteren als voor u als erfbetreder die hierop verder zijn producten kan innoveren. Spaar de gevoelens op voor de boerin! Zij verdient dat namelijk! Alleen al voor de koffie met pepernoten en zwartepietenbollen die de komende tijd weer op de tafel komen te staan...


Chris Opschoor


Adviseur voeding en genetica TOPIGS


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer