Veel innovaties op LIV Hardenberg

Exposanten op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg, die dinsdag 22 oktober begonnen zijn en nog tot en met donderdag 24 oktober duren, laten dit jaar opvallend veel innovaties zien. Waar de beurs voorheen vooral gericht was op relatiemanagement, zijn er dit keer worden dit keer ook veel praktische noviteiten getoond. Wellicht speelt het vervallen van de Landbouwvakbeurs in Den Bosch een rol, al spreken de standhouders zich daar niet expliciet over uit.


Composiet
Een greep uit de noviteiten: Tecopor presenteerde een composiet rooster, ten gunste van de brandveiligheid. Composiet is comfortabel en daarmee bruikbaar in de kraamstal. Met dit rooster speelt Tecopor in op de nieuwe eisen aan brandwerendheid van materialen die per 1 januari 2014 in gaan.
Het rooster van Tecopor heeft afgeronde roosterbalkjes om beschadigingen aan spenen en gewrichten te voorkomen. Voordeel is dat het vloeistofdicht is en zuurbestendig, waardoor het gemakkelijk is te reinigen. Het rooster is net als een kunststof rooster comfortabel (niet koud), minder glad en toch sterk genoeg om een zeug te dragen.
Jovas heeft ook een composiet rooster in allerhande uitvoeringen en balkbreedtes. Naast de brandveiligheid en goede reinigbaarheid is dit rooster ook beter voor de klauwen van de zeug, meldt directeur John van Schriek.


Prestatietest
Nedap presenteert de Varkens Prestatie test. Met dit voer- annex weegstation kunnen varkenshouders gedurende de ronde de prestatie van hun vleesvarkens volgen. Er komt een zo’n unit in de stal en die geeft dan continue aan hoeveel ieder varken in deze groep vreet en hoeveel ze groeit. De varkenshouder kan hierdoor beter de voeding op de behoefte van de dieren aanpassen. Dat moet leiden tot een betere voederconversie.


Onzichtbare stal
De grootste innovatie was echter niet zichtbaar. Het betreft de Hy-Care stal van MS Schippers. Het dier komt daarbij naar de mens in plaats van andersom.. Dat moet zowel de arbeid als hygiëne en daarmee diergezondheid sterk verbeteren. Om de stal daadwerkelijk te zien moeten de geïnteresseerden op 7, 8 of 9 november naar het Global Event van MS Schippers.
De hygiëne in de Hy-Care stal moet volgens Smolders veel beter worden omdat de verplaatsbare hokken na iedere ronde naar een wasmachine gaan. Dat zorgt er samen met het ontwerp met ronde hoeken voor dat de hokken perfect schoon en ontsmet kunnen worden. Doordat de hokken met dieren verplaatsbaar zijn, komen de hokken naar de dierverzorgers toe. Bijvoorbeeld als het tijd is voor een mycoplasma-enting. Dit moet een flinke arbeidsbesparing en -verlichting opleveren.


Kijk hier voor een fotoreportage van de LIV Hardenberg
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer