Minder extra mestverwerking nodig

Er is in 2015 9 miljoen kilo aan extra mestverwerkingscapaciteit nodig. Eerder werd berekend dat er een extra capaciteit van 14 miljoen kg nodig zou zijn. Er hoeft minder extra mest verwerkt te worden doordat de verlaging van de hoeveelheid fosfor in het voer van varkens, rundvee en pluimvee hoger is dan eerst werd geschat. Het Centraal Bureau voor Statistiek publiceerde vorige week de definitieve cijfers van de Nederlandse mestproductie en mineralenuitscheiding waarin die verlaging is mee berekend.

Uit de cijfers blijkt dat er in 2015 negen miljoen kilo fosfaat extra verwerkingscapaciteit moet zijn. Tenminste indien de kunstmestgift niet boven de tien miljoen kilo fosfaat uit komt, er via het voerspoor nog meer fosfaat uit de mest verdwijnt en de de fosfaatgebruiksruimte op grasland en akkerbouwland vrijwel geheel wordt benut.

De extra verwerkingscapaciteit zal vooral worden ingevuld via varkensmest. Rundveehouders met een overproductie moeten ook mest verwerken, maar kunnen die waarschijnlijk op de binnenlandse markt afzetten en verwerkingscapaciteit uitruilen met varkenshouders.

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer