MRSA: hot or not?

Van de week was ik in het slachthuis. Tijdens mijn bezoek werd één van de medewerkers van het slachthuis onwel en werd de ambulance gebeld. Meteen ging het gesprek over MRSA. Als ze hem maar meenemen hoorde ik om me heen. Heel begrijpelijk. Als je met varkens werkt weet je wat je te wachten staat als je naar het ziekenhuis gaat. Je wordt getest en krijgt een uitzonderingsbehandeling.

De laatste tijd wordt het steeds stiller rondom MRSA. Dat merken we ook bij het MRSA-netwerk. Het lijkt erop dat het nieuwtje er voor de wetenschap af is. En dat men vindt dat er niet zoveel onderzoek meer nodig is. Het lijkt erop dat de vee-gerelateerde MRSA minder gevaarlijk is dan eerst gedacht. Er zijn weer andere bedreigingen waar de aandacht naar uitgaat.

Natuurlijk is er de laatste jaren veel bereikt. In de varkensdichte gebieden zijn de mensen in de gezondheidszorg veel beter op de hoogte van MRSA en de maatregelen die nodig en voorgeschreven zijn. Er is veel meer aandacht voor de menselijke kant van MRSA. Ik hoor ook veel minder vaak vervelende verhalen. Toch vind ik persoonlijk dat we er nog lang niet zijn.

We hebben in de varkenshouderij nog steeds die vervelende MRSA bacterie op een heel groot deel van onze bedrijven. Dat zorgt ervoor dat veel varkenshouders met een beetje een onzeker gevoel naar het ziekenhuis gaan. Ik zou willen pleiten voor een manier om onze bedrijven weer MRSA vrij te kunnen maken. Maar daar is geld voor nodig en in deze tijd is er nergens geld.

Ik en jullie zullen dus nog wel even moeten wachten, maar het netwerk MRSA blijft zich hard maken voor aandacht voor MRSA en de gevolgen voor de varkenshouder. We blijven op zoek naar oplossingen. Misschien kunnen we ons dan over een paar jaar echt zorgen maken of iemand gewoon weer snel beter is.

Manon Houben
Dierenarts PorQ
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer