Meeste overtredingen in varkenshouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde afgelopen zomer 91 varkensbedrijven op de regels voor wat betreft voldoende drinkwater en temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. In zes gevallen was er sprake van een overtreding. In vier gevallen ging het om het niet functioneren of niet aanwezig zijn van een alarmsysteem en in twee gevallen ontbrak een permanente watervoorziening.

Meeste overtredingen
In totaal werden er 496 controles bij veehouderijen gehouden, 35 controles zijn nog niet afgerond. Van de overige 461 bedrijven waren er twaalf bedrijven in overtreding. De meeste overtredingen zijn gevonden in de varkenshouderij.

Extra controles
In juli en augustus werden bij alle normale inspecties drinkwater, temperatuur en luchtkwaliteit expliciet meegenomen. Verder werden bedrijven met een hoger risico - de zogenaamde aandachtsbedrijven - in beeld gebracht en op deze onderdelen bezocht.
Met de extra controles gaf Dijksma gehoor aan een verzoek van de Tweede Kamer. Volgens de Kamerleden zijn de controles nodig omdat er geregeld incidenten worden gemeld over defecte ventilatoren in stallen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer