Scherp blijven

Dalende grondstofprijzen - vooral die van granen - zijn een weerspiegeling van de sterke groei van de graanproductie in de wereld dit jaar en ook een gevolg van het hogere aanbod aan mais. Dit meldde de FAO recent. Men verwacht namelijk een nieuw oogstrecord. Kortom positieve geluiden op de voermarkt voor de komende tijd.

Mengvoerprijzen reageren op dergelijke geluiden en menig varkenshouder kan door voorkoop van voer goede zaken doen. Daarbij is het altijd de vraag wanneer je echt goede zaken kunt doen op een voermarkt die een jaar of half jaar vooruit kan kijken.

Het is wel duidelijk dat een daling in voerkosten zeer wenselijk is. De afgelopen tijd zijn door de hoge prijs te vaak concessies gedaan op gebied van kwaliteit. Als gevolg van de hogere kostprijs zie dat varkensbedrijven meer en meer zelf voer maken van (droge) losse bijproducten zoals graan Ze vullen dit eigen product aan met aanvullend voer. Mooi om te zien dat het vak van varkenshouder ineens meerdere dimensies krijgt. Naast dieren houden en managen komt ineens een andere tak van sport om de hoek kijken: het maken van voer.

De eerste geluiden van mensen die zelf voer maken, zijn altijd positief en gaan over het verschil in prijs vergeleken met voer uit de fabriek. Vooral de laatste maanden zien zelfmengers de directe voordelen scherp op papier. Het voordeel loopt in het vleesvarkensvoer zelfs op tot 3 tot 4 euro per 100 kilo voer.

Naast natuurlijk de financiële voordelen hoor ik ook andere ervaringen. Bijvoorbeeld over kwaliteit en houdbaarheid van het voer. De zelfmengende varkenshouder is ook grondstofinkoper, kwaliteitsbewaker en molenaar. En dan komen vragen als gewenste maalfijnheid van het voer, hoe het voer op te slaan, welke partij graan of andere grondstof wel aankopen en welke niet. Maar ook: hoe moeten verhoudingen tussen de aangekochte grondstoffen zijn?

Er komen dus een hele hoop nieuwe vragen en uitdagingen op een varkenshouder af die zelf voer begint te mengen. Er kunnen op vele vlakken onjuiste beslissingen genomen worden. Daarom is het zaak om altijd, hoe aantrekkelijk het voordeel in euro’s ook kan zijn, het uiteindelijke doel niet uit het oog te verliezen: met rendement hoogkwalitatieve varkens produceren.

Blijf als zelfmenger dan ook scherp op het resultaat in de stal. Daar is het uiteindelijk om te doen en daar dient het dagrantsoen zeer efficiënt te worden omgezet! Een dalende mengselprijs met een oplopende voederconversie geven namelijk geen verbetering in het financieel resultaat. Daarbij is het gevaarlijk dat een lagere mengselprijs wel direct te zien is, maar een hogere voerconversie pas achteraf! Kortom, blijf ondanks de voordelen scherp letten op kwaliteit in de grondstofsilo, het meng- en maalproces in je eigen fabriek en de prestatie van de varkens in stal. De uitkomst bestaat uit de optelling van alle drie.

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer