Deelnemers kengetallenspiegel daalt fors

De representativiteit van de kengetallenspiegels van Agrovision staat onder druk. Steeds minder bedrijven leveren jaarlijks cijfers voor deze bedrijfsvergelijkingen, terwijl de kengetallen wel volop door de sector worden gebruikt.
De kengetallenspiegel van Agrovision is al jaren een veelgebruikte cijferbron in de varkenshouderij. Het aantal deelnemende bedrijven aan de kengetallenspiegel is de afgelopen vijf jaar echter met 30- 42 procent geslonken. De animo voor het aanleveren van financiële cijfers daalt het snelst.

Zo deden in 2013 nog maar 278 zeugenbedrijven mee aan de financiële kengetallenspiegel. Dat waren er in 2008 nog 471, een daling van 41 procent. Een vergelijkbare afname is zichtbaar in het aantal deelnemers aan de financiële kengetallenspiegel voor de vleesvarkenshouderij. Ook het aantal deelnemers aan de technische kengetallenspiegels is de afgelopen jaren met 30-40 procent gedaald.
De daling van het aantal deelnemers is daarmee een stuk hoger dan de daling van het aantal bedrijven in Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in de afgelopen vijf jaar het aantal zeugenbedrijven met 27 procent is gedaald, terwijl er 30 procent minder vleesvarkensbedrijven zijn dan vijf jaar geleden.

Nu er steeds minder bedrijven meedoen is de vraag wat de waarde van de kengetallen is. Zeker nu het aantal deelnemers aan de financiële kengetallenspiegel nog maar 7 procent van het aantal vleesvarkenshouders en 11 procent van het totaal aantal zeugenhouders is.
Statistisch zit Agrovision met het aantal deelnemers nog aan de goede kant. Maar daar hoort wel de kanttekening bij dat het vereiste aantal deelnemers voor een analyse afhangt van de spreiding in de gemeten waarden. Is de spreiding groter, dan is een grotere steekproef nodig. De spreiding en de benodigde steekproef verschilt dus per kengetal. Waarbij wel moet worden aangetekend dat de deelnemers aan de kengetallenspiegel van Agrovision zichzelf melden. Het is dus geen aselecte steekproef onder alle varkensbedrijven.
Voor Agrovision is de statistische onderbouwing van de kengetallen tot nu toe geen issue. Frits Top: “Het is voor ons altijd vooral een service richting de sector geweest. Wij ontvangen de cijfers en publiceren de verwerkte cijfers.” Toch vindt Top het wel van belang dat er geen discussie over de waarde van de cijfers ontstaat. Hoe meer varkenshouders deelnemen aan de vergelijking, hoe beter het is.

Meer over de achtergrond van de Agrovisioncijfers in het septembernummer van Varkens dat volgende week verschijnt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer