Duitse verkiezingen

In Duitsland zijn er 22 september landelijke verkiezingen. Hoewel Duitsland een federaal systeem heeft waarbij er veel macht en zeggenschap op Bundesland-niveau ligt, zijn de komende verkiezingen cruciaal voor de Duitse agrarische sector. En omdat de Nederlandse en Duitse markt verweven en afhankelijk van elkaar zijn dus ook voor de Nederlandse agrarische sector.

Momenteel heeft Duitsland een regering die bestaat uit het CDU (van Merkel) samen met de CSU en de FDP. Dat is feitelijk een samenwerking van christendemocraten met socialisten die men de zwart-gele coalitie noemt. De vrees of voorspelling in de media is dat men een ruk naar links gaat maken waarbij ook de Grüne een rol gaan spelen in een toekomstig kabinet. Deze laatste hebben, hoewel hun naam anders doet vermoeden, weinig met de agrarische sector op. Omdat men een kiesdrempel heeft van vijf procent zal een kleinere partij, zoals onze partij voor de Dieren, niet in het parlement kunnen komen.

Het zal best spannend worden. Hoewel Duitsland het economisch niet slecht doet, kunnen miljoenen mensen amper het hoofd boven water houden. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat Duitsland geen minimumloon en maar beperkte sociale voorzieningen heeft. Daarom is in aanloop van de verkiezingen door alle partijen uitgesproken dat er wel een minimumloon zal gaan komen. Men kon de publieke druk hierover niet negeren.

Voor de agrarische sector is in aanloop van de verkiezingen inmiddels duidelijk geworden dat hun gunningsfactor behoorlijk onder druk staat. Vroeger stond het grote publiek duidelijk achter hun boeren en tuinders, nu staan ineens veel regelingen en/of voordelen openlijk ter discussie.
De verwachting is dat onder andere de lucratieve zonnecollectoren en biogasvergoedingen nog verder afgebouwd worden. Ook zal de invoering van het minimumloon op termijn de concurrentiepositie van de Duitse slachterijen verslechteren. Daarnaast staan diverse belastingvoordelen zoals de lucratieve Pauschal-regeling al langer op de tocht. Dat is kort samengevat een soort BTW regeling waarbij een agrarisch bedrijf wel BTW terugvordert maar geen BTW afdraagt. Niet alle bedrijven komen trouwens voor deze regeling in aanmerking.

Op Bundesland-niveau is al gebleken dat men in sommige deelstaten forse inspanningen (dus investeringen) van de veehouderij eist met betrekking tot luchtwassers en mest. Dat alles betekent dat onze Duitse collega’s met forse kostprijsstijgingen zullen worden geconfronteerd.
Met in het achterhoofd nog de ervaring met Kunast (destijds Minister van Landbouw namens de Grü ne) zou het mij niet verbazen dat, indien de Grünen mee gaan regeren, men Nederland op onderdelen voorbij zal gaan streven. In negatieve zin danwel.

Hoe het af zal lopen weet ik niet maar ik zal met belangstelling de ontwikkelingen in Duitsland volgen want de uitkomst zal agrarisch Nederland gaan raken. Ik zal het uiteraard van de zijlijn moeten volgen, want ik mag niet meestemmen.
Schade…

Wyno Zwanenburg
Varkenshouder

 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer