Milieueffecten welzijn in kaart gebracht

Verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en –gezondheid hoeven geen hogere milieubelasting te geven. Dat blijkt uit een onderzoek van HAS Hogeschool. De scenariostudie heeft als doel de effecten van een verbeterd dierwelzijn en diergezondheid op het milieu inzichtelijk te maken.
De scenario’s geven een toekomstbeeld van het Nederlandse winkelschap voor vlees in 2020. Deze scenario’s zijn tot stand gekomen op basis van gesprekken in de sector en met maatschappelijke organisaties en borduren voort op in ontwikkeling zijnde innovatieve houderijsystemen.

Het Blije Varken
Volgens Han Swinkels, lector Duurzame Veehouderijketens is het scenario ‘Het Blije Varken’ een interessante. Er worden innovatieve stalconcepten toegepast waar de functiegebieden van het dier centraal staan. Er is meer leefoppervlak en minder roostervloer. “Dit scenario realiseert een 6.8 procent lager energieverbruik per 1000 kg varkensvlees ten opzichte van de huidige gangbare varkenshouderij. Het grootste deel van de energie wordt gebruikt voor de productie en verwerking van het voer. De energiereductie wordt voornamelijk veroorzaakt door het lagere voergebruik per kilogram vlees.” aldus Swinkels.

Vervolgonderzoek
De doelen uit het Convenant ‘Schoon en Zuinig’ worden met de onderzochte scenario’s niet gehaald. HAS Hogeschool richt zich met een tweede deelonderzoek binnen dit 1,5 jaar durend project op deze aanvullende milieumaatregelen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer